Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008

Σκόρδα

11. Σκόρδα
Στην αρχή έβαλα τον Οκτώβρη βολβούς σκόρδο αλλά δεν ανοίξανε όπως τα σκόρδα που αγοράζουμε. Έμαθα όμως αργότερα ότι για να φτιάξεις σκόρδο χοντρό πρέπει να το φυτέψεις τον Φεβρουάριο και όταν η θερμοκρασία είναι 15-26 C και βάθος 1,50-2,50 εκατοστά. Τον Οκτώβρη αν φυτέψεις σκόρδο θα το μαζέψεις σαν το φρέσκο κρεμμυδάκι πράσινο για την σαλάτα. Το παρτέρι που θα φτιάξεις πρέπει να είναι υπερυψωμένο τουλάχιστον 10 εκατοστά. Η φύτευση να γίνει σε αποστάσεις 10 εκατοστά το ένα από το άλλο και στις γραμμές 15. Έτσι θα μπορείς να σκαλίζεις να κοπρίζεις και να βγάζεις τα ζιζάνια(χόρτα). Το σκόρδο θέλει περίπου 90 ημέρες για να ωριμάσει και να μαζευτεί. Αρχές Ιουνίου θα γίνει το τσάκισμα των βλαστών ώστε να χοντρύνουν οι βολβοί. Τα αφήνουμε μια δύο ημέρες στο χώμα για να χάσουν λίγη υγρασία και μετά τα κάνουμε πλεξούδες και τα κρεμάμε σε μέρος σκιερό αλλά καλά αεριζόμενο. Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα σε όλους η γέννηση του Χριστού να φέρει ειρήνη στον κόσμο.