Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Σχέδιο κήπου


Καλλιέργεια
Στην εικόνα αριστερά βλέπετε ένα σχέδιο ερασιτεχνικού κήπου χωρισμένο σε παρτέρια και κάτω ένα μπέκ ποτίσματος με στυλ βροχής που είναι το καλύτερο πότισμα. Στην συνέχεια θα πούμε πως θα φυτεύουμε και πως θα ποτίζουμε.
Ας αρχίσουμε με κάτι απλό τα κρεμμυδάκια. Σε ένα παρτέρι λοιπόν ένα μέτρο επί ενάμιση μέτρο φυτεύουμε το κοκκάρι. Χωρίζουμε το μέτρο στα 4α δηλαδή 4 γραμμές και φυτεύουμε σε αποστάσεις 10 εκατοστά το κρεμμύδι και 20 εκατοστά η κάθε γραμμή από την άλλη. Το παρτέρι θα πρέπει να είναι υψωμένο γύρω στα 10 εκατοστά από το έδαφος για να μπορεί το κρεμμύδι να αναπτύξει ελεύθερα ρίζες και να μην βρεθεί το χειμώνα μέσα στο νερό διότι υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει. Για όσους από σας χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις στείλτε e-mail και θα σας απαντήσω αμέσως. Αν θέλετε να μιλήσουμε για κάποιο λαχανικό που σας ενδιαφέρει στείλτε e-mail..

Επιλογή χώρου


Λαχανικά
Για να ξεκινήσετε τον κήπο σας πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις έτσι ώστε να έχουμε επιτυχία και να μην κάνουμε μετά αλλαγές.
1ον. Να επιλέξουμε τον χώρο που θα καλλιεργήσουμε. Προτείνω ένα χώρο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 6μ.Χ10μ.
2ον. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι προστατευμένος από τον Βοριά.
Βάζουμε λοιπόν ένα φράχτη από καλάμια η από πλαστικό έτσι ώστε να μην το κτυπά πολύ ο αέρας.
3ον. Ο χώρος πρέπει να είναι καθαρός από χόρτα και το χώμα αφράτο .
Ο καλλίτερος τρόπος για να μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, είναι να φτιάξουμε ξεχωριστό χώρο για κάθε λαχανικό.
Προτείνω κομμάτια με διαστάσεις 1μ.Χ1,5μ. με γύρω γύρω 50εκ. κενό για να μπορούμε να δουλέψουμε.Στη συνέχεια θα πούμε για κάθε λαχανικό χωριστά, τι χώρο θέλει και πως θα το ποτίσουμε για να έχουμε επιτυχία

Φασολάκια πράσινα
Σήμερα θα πούμε για τα πράσινα φασολάκια. Χώμα αφράτο με ανάμιξη κοπριάς και λίγο (2 κουταλιές της σούπας complresan η νίτρο) το μίγμα ανακατεύεται με την κοπριά και μετά την ανακατεύουμε με το χώμα. Έχουν μεγάλη επιτυχία τα κοντά φασολάκια, πρώτα γιατί δεν πιάνουν πολύ χώρο και δεύτερον διότι είναι πολύ παραγωγικά και μαζεύονται εύκολα με το χέρι. Τα φυτεύουμε μια φορά μετά το Πάσχα που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 10 βαθμούς και άλλη μία τον Αύγουστο μετά τις 15 του μήνα. Τα φασολάκια είναι τριμηνιαία όπως και κάποια άλλα λαχανικά. Χρόνος συγκομιδής από 2 έως 3 μήνες μετά που θα φυτρώσουν.Και τώρα πως θα τα φυτέψουμε. Κάνουμε με το τσαπάκι αυλακιές με απόσταση 49-50 εκατοστά . Βρέχουμε το πρωί τα αυλάκια και βάζουμε 40-60 φασολάκια στο νερό να μουσκέψουνε. Το απόγευμα φυτεύουμε τα φασολάκια στα αυλάκια πιέζοντας λίγο με το δάκτυλο να χωθούν στο μαλακό χώμα. Τα σκεπάζουμε ελαφρά με λίγο χώμα 5 εκατοστά και ρίχνουμε στην αυλακιά νερό πολύ ελαφριά με το ποτιστήρι. Προσοχή το χώμα δεν πρέπει να πατηθεί. Μετά από 4-6 ημέρες θα φυτρώσουν Χρειάζονται ένα σκάλισμα με το τσαπάκι μετά μια εβδομάδα οπότε συμπληρώνουμε λίγη κοπριά και ποτίζουμε στο αυλάκι. Άλλο ένα σκάλισμα μετά την 2η εβδομάδα και λίγο θειάφισμα. Όταν το φασόλι αρχίσει να φουσκώνει το μαζεύουμε. Τα 40-60 φασόλια δίνουν 1-1,5 κιλά φασόλια για μαγείρεμα. Αξίζει να ασχοληθεί κάποιος για να βγάλει παραγωγή. Αν έχετε ερωτήσεις επικοινωνήστε μαζί μου ε