Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Γενάρης

Αγαπητοί φίλοι γεια. Η τελευταία ανάρτηση έγινε στις 17 Δεκέμβρη. Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε , μπορούμε όμως να περιποιηθούμε τον λαχανόκηπο. Να καθαρίσουμε από τα χόρτα και να σκαλίσουμε τα παρτέρια. Μπορούμε επίσης να καθαρίσουμε τα εργαλεία μας. Κάνουμε δηλαδή προετοιμασία του λαχανόκηπου για να δεχτεί την φύτευση του νέου χρόνου. Και πάμε στον Γενάρη. Αυτός είναι ο πρώτος μήνας σποράς των λαχανικών και προετοιμασίας των παρτεριών. Για όσους έχουν χρόνο και δεν θέλουν να αγοράζουν έτοιμα φυτά για φύτευση, αυτό τον μήνα μπορούν να σπείρουν από τις 15 Γενάρη και μετά τους σπόρους σε κασέλες η γλαστράκια. Αγοράζουμε λοιπόν χώμα για φύτευση σπόρων και σπέρνουμε, μαρούλι, άνηθο, μαϊντανό, ρόκα, ραπανάκια, ζοχούς, σέσκουλο, κρεμμύδι, πράσο, λάχανο, μπρόκολο, κ.α.
Φυτεύουμε ακόμη και σκόρδα για χονδρά που θα συγκομίσουμε αναλόγως από Μάη έως Ιούλιο.
Από 15 Γενάρη και μέχρι τέλος Φλεβάρη σπέρνουμε. Αν κάνει παγωνιές και μέχρι τις 15 Μάρτη. Θα σας εξηγήσω τώρα πως σπέρνουμε. Πρώτος κανόνας είναι σπέρνουμε τον σπόρο σε τόσο βάθος όσο το μέγεθός του. Δηλαδή το μαρούλι βάθος μόλις 0,50 εκατοστά. Το ραπανάκι 1 εκατοστό βάθος. Πατάμε ελαφρά το χώμα και ποτίζουμε ελαφρά όχι πολύ νερό και σαπίσει ο σπόρος. Τέλος σκεπάζουμε τις κασέλες με νάιλον. Οι σπόροι κάνουν για να φυτρώσουν από 10-15 ημέρες έως και ένα μήνα πολλές φορές και περισσότερο όταν κάνει κρύο. Για να λιγοστέψουμε τις ημέρες βάζουμε στον πάτο της κασέλας μια στρώση κοπριά. Το χώμα πριν να το απλώσουμε το ανακατεύουμε με μια χούφτα λίπασμα. Λίγη υπομονή και θα έχετε τα φυτά που χρειάζεστε για μεταφύτευση γύρω στο τέλος Μάρτη αρχές Απρίλη.